Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Szegedi szecesszió

 

Szecesszió madártávlatból - építészeti fotókiállítás

Tizennégy gyönyörű szegedi épületről készült drónfelvételből fotókiállítást láthattak a szegedi Magyar Ede téren átsétálók, Szecessziós madártávlatból címmel 2017. év végén.

A kiállítás mottója egy anekdota volt, amely Lechner Ödönnek, a magyar szecessziós építészet egyik legnagyobb zsenijének nevéhez fűződik. Lechner tanítványa kritikát fogalmazott meg a mester egyik palotája kapcsán, miszerint kár volt ilyen nagyszerűen kidolgozott tetőzetet terveznie, hiszen az utca szintjéről úgysem látszik belőle szinte semmi. Mire Lechner azt válaszolta, hogy azt a madarak kedvéért készítette.

A Reök-paloti előtti tárlat is ebből az elgondolásból indult ki. A képek különlegessége, hogy olyan szögből mutatták meg a lenyűgöző épületeket, melyből ritkán vagy egyáltalán nem láthatjuk őket. Rejtett részletek mutatkoztak meg az izgalmas fotókon.

Szeged és talán hazánk legszebb szecessziós épülete az 1907-ben épült Reök-palota, melyet sokszor a barcelonai Gaudí-házakhoz szoktak hasonlítani. A vízépítő mérnök, Reök Iván egykori rezidenciáját a zseniális Magyar Ede tervezte. A palota európai viszonylatban is a szecessziós építészet egyik legszebb példája. A Szecesszió madártávlatból c. kiállítás ebből az origóból bontakozott ki.

A palotán kívül helyet kapott a szemlében többek közt a szintén Magyar Ede tervezte Ungár-Mayer Ház és a Raichle-palota is. Utóbbi a vajdasági szecesszióban is jeleskedő Raichle J. Ferenc építész tervei alapján készült - éppen abban az évben, amikor a Reök-palota is elkészült. Szintén Raichle alkotása a Gróf palota, ez a gyönyörű és ikonikus szegedi épület is megjelent a fotókon. Látható volt még emellett a képeken többek közt a Deutsch-palota, az Új Zsinagóga és a Tömörkény Gimnázium épülete is.

Az EURO-TV felvételeiből a kiállítást az SZTE-BTK Filozófia MA kurátorképzés specializációjának hallgatói rendezték dr. Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével. A kurátori munka több alkalmas szeminárium keretén belül valósult meg. 

Rendhagyó módon nem klasszikus megnyitót szerveztünk a kiállítás első napjára. Az érdeklődők a Facebookon, élőben követhették az eseményt. Nátyi Róbert mondta el a legfontosabb tudnivalókat a fotókról, az épületekről és alapvetően a koncepcióról. (Az online megnyitó linkje: https://www.facebook.com/reokszeged/videos/1830474636980033/)

A kiállítást eredetileg, a pályázatban vállaltak alapján 2017. június 10. és augusztus 20. között rendeztük volna meg, ám rajtunk kivülálló, technikai okok miatt csúszott az időszak, és végülis október 6-tól 2018. január 3-ig láthatták a fotókat a REÖK előtt elsétáló nézők. Mivel a tárlatot szabadtéren rendeztük, ezért látogatószám tekintetében nehéz pontos adattal szolgálni. Az biztos, hogy a Reök-palotába betérő összes látogató illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok programjaira a Fesztivál Jegyirodán jegyet váltó vásárlók is megnézhették a szecessziós palotákat madártávlatból.

A kiállítási anyagból online tanulmánykötet készül, emellett pedig 50 példányban adunk ki fotóalbumot a kiállításon látható képekből. 

A projekt az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

NKA logo 2012 RGB

 

pdfPDF letöltése

Feltöltés alatt.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV