XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

A díjazottak online bejelentésével zárult a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé

 

Véget ért a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé a Reök-palotában. A rangos képzőművészeti seregszemle díjait a REÖK közösségi felületén hirdette ki Dr. Nátyi Róbert vezető kurátor és Szeged Megyei Jogú Város képviseletében Dr. Kozma József.

A kiállítás utolsó szombatján, online közvetítés formájában derült fény arra, kik kapták az idei, XIX. Táblaképfestészeti Biennálé díjait. A kiállítást megelőző 5 hetes jelentkezési periódus alatt több, mint 600 képzőművész pályázott műveivel. A Regionális Összművészeti Központ két emeletének falait megtöltő tárlaton végül 120 alkotást állítottak ki. A beválogatást háromtagú zsűri végezte: Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi díjas, érdemes művész. A szabadbeadásos rendszerben pályázók mellett ezúttal is képviseltette magát a hazai festőművészet számos, elismert alkotója, akik meghívást követően adták be műveiket a nagyszabású tárlatra.

A kiállítás a helyi művészetkedvelők és az ország minden pontjáról – például a Szegedi Szabadtéri Játékok valamely előadására - Szegedre érkező látogatók kíváncsiságát is felkeltette. Az érdeklődésre való tekintettel az eredetileg kitűzött időtartamnál egy hónappal tovább, június 24-től augusztus 28-ig volt megtekinthető a lenyűgöző válogatás.

A háromtagú zsűri javaslatai alapján idén négy díjat osztanak ki a XIX. Táblaképfestészeti Biennálén kiállító művészek között. A szombaton, online közvetítés formájában megtartott eredményhirdetésen elsőként Dr. Kozma József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzati képviselője, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke köszöntötte az alkotókat, és bejelentette: Szeged Megyei Jogú Város díját Verebics Katalin nyerte el. Elmondta, 1983 óta rendezik meg Szegeden a nagyszabású tárlatot, amely átfogó jellegéből adódóan lehetőséget nyújt, hogy a látogatók hétköznapi közegben, egy képtár falain kiállítva nyerhessenek betekintést abba, milyen sajátos módokon látják, láttatják a művészek a mindannyiunkat körülvevő világot.

A kiállítás további három elismerését Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyújtotta át képletesen a díjazottaknak. A REÖK díját ezúttal Fürjesi Csaba kapta, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat díjának nyertese Pirk László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját pedig Ázbej Kristófnak ítélték oda.
Dr. Nátyi Róbert elárulta, a szakmai grénium az alkotói életpálya, az alkotás újszerűsége, stílusteremtő képessége, aktuális eseményekre való reflexiója figyelembevételével dönt a díjazottakról, akik idén is a hazai festészet élmezőnyét képviselik. Hangsúlyozta, a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé az elmúlt évek munkájának, következetes szelekciójának és a REÖK szakmai koncepciójának egyfajta betetőzését jelenti, amely bizonyítja a központ kortárs művészet iránti elkötelezettségét.

Gratulálunk a díjazottaknak és minden kiállító művésznek, továbbá köszönjük Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Művészeti Akadémia támogatását a kiállítás létrejöttében. Az ünnepélyes lezáró rendezvényt követően a XIX. Táblaképfestészeti Biennálét bemutató katalógus is elkészült, a tárlaton résztvevő alkotók pedig műveik visszaszállításakor kaphatják kézhez példányukat a kötetből.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV