Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Bäck Manci fényűzése a REÖK-ben

 

Nagyszabású kiállítás látható az úttörő szegedi fotográfusnő munkásságából a Reök-palotában december 14-től. Lírai aktok, mozdulatművészet, a 20. század szegedi hírességek portréi – mindez Bäck Manci.
Az 1910-es években, a nagy avantgárd művészekkel, Moholy-Nagy Lászlóval, Gergely Sándorral egy időben indult Szegeden egy tehetséges, fiatal fotográfusnő, Bäck Manci pályafutása. Érzékeny szépségű fotói hamar ismertté váltak a Tisza-parti városban: még egy olyan nagyszerű és visszahúzódó művészt is a kamerája elé tudott ültetni, mint Juhász Gyula. „Hízelgően mindenkit levesz / A Bäck Manci fényűzése ez” – írta róla játékos elismeréssel.

Bécsi tanulmányai után, 1915-ben nyitotta meg pesti mintára a saját szegedi műtermét – hamar felfigyelt a különleges technikát, újfajta trendeket közvetítő „úrhölgyre” a szegedi közélet. Bäck Manci gyorsan vált a Tisza-parti város „sztárfotósává”: aki a legszebb önmagát akarta látni, felkereste a Reök-palotában lévő műtermét. Modellt ült neki többek közt Mezei Mária színésznő, Király-König Péter, a legendás zenepedagógus, Gergely Sándor aktivista szobrászművész vagy épp Móra Ferenc lánya, Móra Panka is.

Nemcsak Bäck Manci érzékeny szépségű portréi, hanem a mozdulatművészet bűvöletében született képei és a festői aktjai is magukért beszélnek. Összesen több mint 100 friss, európai szellemiségű fotográfiája most „hazatér” – ugyanis a Reök-palota második emeletén működött hosszú ideig az alkotó műterme.

A merész fotográfusnő szellemiségéhez méltó kiállítás született a palotában: a hagyományos fotókat nem csak klasszikus módon, hanem a legújabb eszközökkel is bemutatják a REÖK-ben. Dr. Nátyi Róbert kurátor és Herczeg Tamás, a kiállítás rendezője munkája révén Bäck Manci fotográfiái például ledfalon is visszaköszönnek, sőt megmozdulnak, diavetítésként peregnek polgári portrék, és egész falat beborító reprodukció láthatják például Juhász Gyula híres fotóját.

A különleges hangulatú kiállítás december 14-től 2019. január 27-ig látogatható a Reök-palotában.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV