Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Virgilius Moldovan - Looking for identity

 

A világhírű kortárs szobrászművész, Virgilius Moldovan megdöbbentő alkotásait még nem láthatták itthon ekkora terekben, mint a Reök-palotában. A július 12-től látogatható tárlaton több mint húsz nagyméretű alkotásnak ad helyet a szecessziós épület.


A jelenleg Bécsben élő művész monumentális szobrai – a sokféle szemszögből, nézőpontból megfigyelhető csupasz testek, a realisztikus arcok – rendkívül finoman kidolgozottak, a kidudorodó erektől a megfeszített arcizmokig. Nem eredménytelenül: az erőteljes mimika zavarba ejtő élességgel mutatja meg a sokszor rejtegetett, mégis mindenkinek ismerős reakciókat. Az egyedülálló technikával készült szilikonszobrok halvány bőrén átütnek az erek és valami szokatlan nyersesség, ami egyszerre meghökkent, és vonzza a tekintetet. Moldovan egészen radikálisan szembesít bennünket a csúnyának, torznak tartott alakokkal: felnagyítva, hihetetlen pontossággal mutatja meg az utolsó redőt, gyűrődést is a monumentális testeken.

Ezek a valóságos emberi testnél sokszor másfélszer, kétszer nagyobb alkotások egy érdekes gondolkodás eredményeként születtek: a test, a tobzódó hús jelen esetben üzenetet közvetít, gondolatok tolmácsolója. A hús-vér emberek, akik ihlették a művészt, szoborrá válva ideákat fogalmaznak meg. A jól ismert szépségideálaink mellé odaállíthatjuk Moldovan műveit, melyek a romlandó, természetnek kiszolgáltatott testet jelenítik meg teljes valójában, de mindig felfedezhető művészettörténeti utalásokkal. Ha jobban megnézzük, a pózok mögött felsejlik az európai kultúrtörténet számos alakja, toposza.

A kiállítás, mely felülírja az eddig ismert szépségkánonokat, egészen a nyár utolsó napjáig, augusztus 31-ig látható a Reök-palotában.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a kiállítás megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott, csak saját felelősségre, valamint szeretnénk jelezni, hogy a műalkotások a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV