XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

A „magyar Chagall” szerelme

 

Újabb festői szerelmet ismerhetnek meg március 28-án a REÖK-be látogatók: a művészházaspár, Ámos Imre és Anna Margit háború sújtotta kapcsolatát. A két világháború közötti levelezésükből bontakozik ki Ámos Imre féltő és féltékeny, szerelmes oldala.

A nagy sikerű Festői szerelmek sorozat következő, március 28-án, szerdán 18 órakor kezdődő előadása egy rendkívüli hagyatékból született: Anna Margit festőművész halála után hozták nyilvánosságra levelezésüket a férjével, Ámos Imre festő- és grafikusművésszel. A „szigorúan bizalmas“ felirattal ellátott kis csomagból előkerült levelek, valamint Anna Margit visszaemlékezései segítettek Nyári Krisztiánnak feleleveníteni a művészpár házasságát. A „magyar Chagall” és tanítványából lett felesége szerelmét Réczei Tamás rendezésében láthatják a Reök-palotában.

Ámos Imre korábban megjelent naplójából már elég pontosan körvonalazható a zárkózott művész alakja, akit Nagypál Gábor színművész, a Stúdió K művészeti vezetője formál meg. Fiatal feleségének, Anna Margitnak írt leveleiben eltűnik ez a zárkózottság: a festőnőt játszó Pallagi Melitta előtt láthatóvá válik Ámos gyengédsége és féltékenysége. A kettejük között utazó szavakból kirajzolódnak közös életük nehézségei, hiszen a legtöbb levelük azokban a nyári hónapokban született, amikor spórolás miatt leköltöztek Pestről vidékre. Anna Margit Gyula közelében, Ámos Imre Nagykállón töltötte a harmincas évek nyarait, de naponta, szinte naplószerűen írtak egymásnak.

Történetüket a második világháború tette tragédiává: 1940-től Ámos Imrét több alkalommal elvitték munkaszolgálatra. 1944-ben halt meg Németországban, Anna Margit pedig a barátoknál bujkálva élte túl ezt az időszakot. „A kerítésnél válthattunk szót egy keretlegény kíséretében. Civil ruhát vittem magammal és megpróbáltam rábírni – mikor a keretlegény pillanatra távolodott –, hogy szökjön, de ő azt felelte: Nem, menjen minden, ahogy a víz folyik.” – idézte fel a festőnő utolsó találkozását férjével.

A Festői szerelmek márciusi estéje előtt Nátyi Róbert művészettörténész tart felvezető előadást a két alkotóról. A darabra már megválthatók a belépők a Fesztivál Jegyirodán. A teljes árú jegy 950 Ft-ba kerül. A sorozat létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV