Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kiállítások 2024

 

XX. Táblaképfetészeti Biennálé

2024. május 25. - 2024. június 30.

A szegedi nyár kulturális életének egyik legjelentősebb, visszatérő eseménye a REÖK-ben kétévente megrendezett országos képzőművészeti találkozó, a Táblaképfestészeti Biennálé, amely jubileumi, huszadik alkalmához érkezik 2024-ben. A kiállítás a hazai táblaképfestészetről igyekszik átfogó és hiteles képet nyújtani, szabadbeadásos rendszerben illetve orszáőgosasn elismert képzőművészek meghívásával, szakértő zsűri által kiválasztott művek bemutatásával. 

A zsűri: Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Fürjesi Csaba festő-, grafikusművész és Henn László András festőművész idén rendkívüli felhozatal alapján állította össze a XX. Táblaképfestészeti Biennálé kiállítási anyagát. A kiállításra bekerült művek listája elérhető itt. 

Távlat

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képzőművészeti kiállítása

2024. április 6. - 2024. május 12.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete harminckét éve tömöríti és képviseli a hazai művészeti élet különböző ágaiban hivatásszerűen tevékenykedő alkotókat. Magyarország legnagyobb taglétszámú művésztársulása és a szegedi REÖK együttműködése komoly múltra tekint vissza: a tagok rendszeres nevezői és kiállítói a visszatérő Nyári Tárlatoknak és Táblaképfestészeti Biennáléknak, és az Egyesület több ízben rendezett már nagyszabású, saját tárlatokat is a szegedi kultúrpalotában.

Ezúttal 89 alkotó művét állítják ki a REÖK két emeletén – a korábbi évek szalon-jellegű, az óriási darabszámú művet digitális reprodukciók formájában, paravánokon a térben megjelenítő installációi után visszatérnek az eredeti alkotások. Így a kiállítás társkurátorai, Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE BBMK dékánja és Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész, a MAOE alelnöke szorosabb szelekció mentén válogatták ki a tárlat végleges anyagát az Egyesület Képzőművészeti Tagozatának munkái közül.

A kiállítás középpontjában álló, címadó fogalom idén a Távlat: erre a hívó szóra felelve alkották meg műveiket a társaság képzőművész tagjai. A feszesebb kurátori koncepció értelmében a mottó által felvázolt szellemi ív következetesen bomlik majd ki a tárlat leendő befogadói előtt. Az értelmezés sokfélesége kerül a középpontba: a távlatnak a képalkotó művészek számára magától értetődőnek tűnő fizikai, optikai aspektusa mellett a fogalom pszichológiai, filozófiai jelentésrétegei is megnyilvánulnak a REÖK termeiben kiállított műveken.

Oktatás – művészet – hagyomány

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum jubileumi kiállítása

2024. február 2 - 2024. március 17.

2022-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum. Itt indult el hazánkban harmadikként 1961-ben a képző- és iparművészeti nevelés. A középiskola ma is Szeged egyik legnépszerűbb és legelismertebb középfokú oktatási intézménye, amely speciális tagozatainak köszönhetően nemcsak városi, de országos szinten is kiemelten jelentős helyszíne a képzőművészeti oktatásnak: a művészeti utánpótlásnevelés egyik bástyája Magyarországon.
Az iskola 125 esztendős fennállását ünneplő rendezvénysorozat folytatásaként a Szakgimnázium hosszú évtizedekre visszanyúló, sokrétű és jelentős alkotóművészeti hagyományait átfogó tárlat mutatja be. Az Oktatás – művészet - hagyomány címet viselő kiállítás összművészeti igénnyel, a grafikus, szobrász, kerámiaműves és textilműves szakirányok képviselte szakágakat felvonultató, példátlan műfaji és technikai sokszínűséget megjelenítő gyűjteménnyel, a tagozat művésztanárai, műhelyeiből kikerült neves öregdiákok, néhai vagy ma is aktív, már elismert vagy pályájukat éppen kibontakoztató, Szegedhez kötődő képzőművészek alkotásaival kívánja átfogóan reprezentálni a Tömörkényben zajló, és a szegedi iskola hagyományaiból kivirágzott alkotómunkát.

Borko Močević: A stílus mint lényeg

2024. január 18 – 2024. február 11.

Borko Močević szarajevói festőművész első szegedi tárlatával kezdődik az év a REÖK-ben. A stílus mint lényeg című kamarakiállítás 16, nagyméretű alkotása reprezentálja majd Močević munkásságát a szegedi kultúrpalotában.
Az egyedülálló szemléletvilággal bíró alkotó kiállítása új távlatokat nyit Magyarország és Bosznia-Hercegovina kulturális kapcsolataiban. A művész viszonya a textúrával folyamatos változásban van, a belső vívódás, az egyén és körülötte lévő gondolatok, érzések megjelenítése minduntalan a nyughatatlan tenni akarást tükrözi. Önarcképekből összeállított, sajátos ihletésű műveit február 11. vasárnapig láthatják az érdeklődők.

 

Sárkány Győző: Létidő

2023. október 7. - 2024. január 14.

Október 7-én, szombaton Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, Érdemes Művész Létidő című, életmű-jellegű tárlata nyílik meg a szegedi REÖK-ben.
Sárkány Győző teljes életművében végigvonul – kísérletező attitűdjének megfelelően – a világ jelenségeire nyitott kíváncsiság, amely a rácsodálkozás képességével és a kielégíthetetlen tudásvággyal kiegészülve hozza létre művészete intellektuális alapját. A művész már kezdetben függetlenítette magát a szakmai kötöttségek béklyóitól, s mindig szabadon kezelte az autonóm és alkalmazott grafika, a festészet, a fotó, illetve a plasztikai kifejezésmód eszköztárát. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedek alatt egy teljességgel egyéni stílust alakított ki, melyben a szürrealizmustól a pop artig, a reneszánsz grafika nagymestereitől a kortárs művészet inspiráló hatásáig, egy nagyívű, összetett vizuális rendszerben fejti ki sokszínű tevékenységét. A dolgok felszíne mögé hatolás képessége, a biztos szakmai alap és a művek professzionális kidolgozása együtt alakítja munkáinak egyedülálló képi világát.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV