button-wai

Der fliegende Holländer

Der fliegende Holländer

A végtelen univerzum költözik a szegedi Dóm térre

Galaktikus körülmények közt játsszák az idei Szegedi Szabadtéri Játékok látványos nyitóprodukcióját, Wagner A bolygó hollandi című operáját. A szereplők közt a világ-hírű énekest, Paul Potts-ot is megtalálhatjuk.

Hatalmas, hat méter átmérőjű bolygó, űrállomás, gabonatábla a színpadon. Szkafande-rek, galaxis nyomatos ruhaköltemények, tejútként hullámzó estélyiruhák a szereplőkön. Futurisztikus, már-már sci-fire hajazó látványra számíthatnak azok, akik jegyet váltanak az idei Szegedi Szabadtéri nyitóprodukciójára, A bolygó hollandira. Így ha július 1-jén és 2-án felnéznek a Dóm téri csillagtetőre vagy le, a színpadi történésekre, ugyanazt a felfog-hatatlan szépséget láthatják és misztikus elvágyódást érezhetik. Azt, amit a végtelen uni-verzum nyújt.

A Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködésben születő szuperprodukció sztárvendé-ge a világhírű énekes, Paul Potts lesz. A Britain’s Got Talent műsorban feltűnt Potts 4 stúdióalbummal és több mint 600 koncerttel a háta mögött a világ egyik legismertebb elő-adója. Bemutatkozását a tehetségkutatóban több mint 141millióan látták már a youtube-on. A világon a legtöbben tőle ismerik a gyönyörű áriát, szinte hihetetlen, de több mint kétszer annyi ember nézte meg a videómegosztón az ő verziójában, mint Pavarotti elő-adásában. Paul partnerei a darabban László Boldizsár, Rálik Szilvia, Kálmándy Mihály, Wiedemann Bernadett és Gábor Géza lesznek.

Az idők végtelensége óta a tengert járó, elátkozott hollandi és az álmodozó, önfeláldozó lány tragikus szerelmi története számos lehetőséget rejt magában egy igazán látványos, a Szabadtéritől már megszokott volumenű produkció létrehozására. A formabontó Wagner-feldolgozás egészen biztosan meghódítja majd a progresszívebb darabok kedvelőit és a német mester rendíthetetlen rajongóit is. Szabó Máté rendező alkotótársaival, Khell Csörsz díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel ugyanis nem csak látványos és mai, de epikus szépségű, metaforikus környezetben is gondolkodnak, amely remekül illik Wagner nagyszabású zeneművéhez.

“A végtelent ábrázoló közeg nem feltétlen kell, hogy a tenger legyen - meséli Szabó Máté, miért esett a galaktikus körülményekre a választásuk. - A mi előadásunkban ezt felváltja egy még végtelenebb közeg, az űr. Az egyedüllétet és a magányba vetettséget szeret-nénk minél radikálisabb eszközökkel ábrázolni.” Az alkotók a szó szoros értelmében a kozmikus magányt szeretnék megmutatni a színpadon a hollandi és Senta szerelmének balladisztikus történetén keresztül.

Szereposztás

Rendező: Szabó Máté

 

A hollandi: KÁLMÁNDY MIHÁLY

Daland, norvég hajós: GÁBOR GÉZA

Kormányos: PAUL POTTS

Senta, a lány: RÁLIK SZILVIA

Erik, a vadász: LÁSZLÓ BOLDIZSÁR

Mary, Senta dajkája: WIEDEMANN BERNADETT

 

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szabadtéri Játékok Énekkara és Statisztái


Rendezőasszisztens: Füzi Attila

Karmester: Kesselyák Gergely

 

weitere Veranstaltungen

Lead kép
Richard Wagner
Oper
07. I 01., 02.
Lead kép
Zsuráfszky Zoltán
Tanz
07. I 08., 09.
Lead kép
Eisemann Mihály
Operette
07. I 15., 16.
Lead kép
Andersson-Ulvaeus
Musical
07. I 21., 22., 23.
Lead kép
Brown-Freed
Musical
08. I 12., 13., 14., 19., 20.
Lead kép
Shakespeare
Komödie
08. I 27.
Lead kép
Boublil – Schönberg
Musical
07. I 29., 30.

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka szeged EMMI magyarturizmus
Médiatámogatók

 artkalauz Mako TV