Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Nem hiszed el, mennyi programunk lesz októberben!

 

Elképesztő mennyiségű programmal készültünk ebben a hónapban. Az alábbi listából van mit szemezgetni! Kiállítás, tárlatvezetés, irodalom, színház, koncert, palotaséta is várja az érdeklődőket. 

Október 11., szerda 10:00-18:00
Egyetemi Nyílt Nap

Ezen a napon ingyen látogathatják a Reök-palotát és aktuális kiállításunkat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Ennek feltétele: a diákigazolvány felmutatása.

 

Október 11., szerda 17:00
Ingyenes tárlatvezetés a Káosz és Rend kiállításon

Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti tanácsadója tart tárlatvezetést aktuális tárlatunkon, melyen 620 kortárs, magyar alkotást nézhetnek meg az érdeklődők. A programra kötelező a regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Október 12., csütörtök 19:00, 21:00 
Festői szerelmek I. – Mednyánszky László

Mednyánszky László festőművész szerepében: Poroszlay Kristóf

Rendező: Réczei Tamás

A REÖK tíz éves történetének legnagyobb színházi sikere volt a tavaly színházi évadban az Így szerettek ők - öREÖK szerelmek c. felolvasószínházi sorozat, Nyáry Krisztián magyar írók és költők szerelmi történeteit elbeszélő, népszerű könyvei alapján. Most új, hasonló sorozatot indít a REÖK, mely a várakozások alapján szintén közönségsiker lesz. A Festői szerelmek sorozat előadásai szintén Nyáry Krisztián történeteiből készülnek. A formátum kicsit megújul: az estek elején minden alkalommal Nátyi Róbert művészettörténész tart rövid előadást az adott festőről és műveiről. Hogyan éltek a legismertebb magyar festők, kiket látunk vásznaikon, kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak képeire? Hogyan állít a szerelemnek emléket egy festő?

Az első rész Mednyánszky Lászlóról szól. ”Humorom és kedvem telt e furcsa társaságban. Érdekeltek az emberi penészvirágok, ahogyan természettudósok érdeklődnek különös állatfajták iránt. Nemkülönben magamról is, mint erjedésben lévő termékről gondolkodom.” Mi lehetett Mednyánszky különös vonzalma mögött, amelynek következtében a legtöbb festményén megtört, elesett férfi látható?

Jegyárak: teljes árú: 700 Ft, kedvezményes (SZTE-hallgatóknak): 500 Ft

 

Október 15., vasárnap 19:00
A Victoria Kamarakórus koncertje

Válogatás Victoria, Tallis, Willaert, Clemens Non Papa, Monteverdi műveiből

A kórus tagjai: Dulics Tímea, Rákai Zsuzsanna, Murányi Márta, Dezső Sára, Fuksz Éva, Herczenik Anna, Szathmáry Judit, Kovács Beáta, Rákai Orsolya, Rákai-Himmer Veronika, Szvetnyik Margit, Csádi Nóra, Kálmánchelyi Andrea, Rákai András, Rákai István, Középesy László, Kun Tibor, Benkő Pál, Wodala Barnabás, Laczi Sándor

A Victoria Kamarakórus 1998-ban alakult Szegeden, a spanyol reneszánsz komponista, Tomás Luis de Victoria születésének 450. évfordulóján Cser Miklós karmester vezetésével. Közös munkájuk eredménye számos nemzetközi díj és a kórusirodalom szinte minden területét átfedő hatalmas repertoár. 2003-ban fia, Cser Ádám vette át a Victoria irányítását. Érdeklődésük középpontjában két korszak áll: a reneszánsz és a kortárs zene. Kortárs kompozíciók előadására ill. bemutatására is gyakran kapnak felkérést, s mivel vezetőjük a vezénylésen túl zeneszerzéssel is foglalkozik, az ő műveit is rendszeresen énekelik. Cser Ádám a kórus alakulásának évében írta első kórusművét, melyet nagy sikerrel mutattak be. Idővel ebből hagyomány lett és évről-évre egyre nagyobb lélegzetű darabokat kapott az együttes, közülük legjelentősebb a 2005 tavaszán komponált Quia… című zsoltárfeldolgozás, amely CD-n is megjelent. 2006 őszén a svéd Sofia Vocal Ensemble kórussal megosztva megnyerték a II. Harald Andersen Nemzetközi Kamarakórusversenyt. A kórus minden évben aktív résztvevője a Szegedi Vántus István Kortárszenei Napoknak, továbbá szereplői rangos nemzetközi zenei eseményeknek.

A program ingyenes. 

Az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként az SZTE Kulturális Iroda szervezésében.

 

Október 16., hétfő 17:00 
A REÖK vendége: Parti Nagy Lajos

A Kossuth-díjas költő pár éve ,,szabad fordítást" készített Molière Tartuffe-jéhez, jelentősen átdolgozva az eredeti darab szövegkönyvét; ezt a változatot tűzte műsorára idén már számos alkalommal a REÖK. A hétfő esti előadást megelőző pódiumbeszélgetés apropóját ez az átirat adja, betekintve az újraírt Tartuffe műhelytitkaiba, és olykor kitérve más, akár műfordítási, akár kortárs magyar irodalmi kérdésekre is. A belépés ingyenes. Moderátor: F. Szalai Anna, a Délmagyarország újságírója

 

Október 16., hétfő 19:00, október 24., kedd 19:00 
Parti Nagy Lajos: Molière: Tartuffe 

Moliére népszerű komédiáját, a Tartuffe-öt mutatta be saját produkcióként 2017 tavaszán a REÖK. A darabot Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendezte, Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratát felhasználva. A klasszikus történetből abszurd komédia született a szecessziós palota pinceszínpadán. 

Szokatlan színházi nyelvvel kísérleteznek az alkotók. A rendezőt a brechti és a meyerholdi színházi forma izgatja leginkább, így természetesen egyes elemeiben ezekből is merít a produkció. Az előadás nem akar másnak látszani, mint amit Moliére megírt, vagyis alapvetően a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról szól. Arról beszél, hogy képtelenség hazugságok nélkül élni - csak kicsit másképp.  

“A Tartuffe-produkciók általában azt domborítják ki, hogy az álszent címszereplő mindenkin átgázolva eléri a céljait. A mi előadásunkban nem pontosan ez lesz a lényeg - mondja Balog József, aki Tartuffe-öt és Pernelle-nét is játssza. - Manapság ugyanis sok ilyen ember vesz körül minket, és ők nagyon is valóságosak. Sokkal fontosabb ebben a verzióban az egyébként jóravaló Orgon Tartuffe-fel való találkozása. Orgon ugyanis nem tudja mit cselekszik, nem tudja, hogy a jó szándékát valami gonoszságra akarják használni. A gonoszok nevében látszólagos jót cselekedni ugyanis sokkal veszélyesebb és gyakoribb, mint az eredendő rossz szándék. 

Orgont Kancsár József játssza a REÖK verziójában, Elmirát Csorba Kata, Dorine-t Farkas Andrea formálja meg. Cléante szerepét Kosztolányi József, Damis-t Barnák László, Mariane-t Göblyös Sára alakítja. A produkció látványvilágának erősségét, az elrajzolt karakterek szórakoztató abszuritását a jelmezek adják majd: a különleges ruhákat Papp Janó álmodta a szereplőkre. 

Jegyárak: teljes árú: 1.000 Ft, kedvezményes: 800 Ft

 

Október 19., csütörtök 18:00
Szilágyi Zsófia: Az éretlen Kosztolányi – Könyvbemutató

„Ha költőinek aligha is lehet nevezni egy tanulmánykötetet, a célom nem volt más, mint Estié: nem a teljességre törekedve, de valamelyes egységet mégis létrehozva beszélni Kosztolányiról, remélhetőleg izgalmas problémafelvetéseken és műelemzéseken keresztül. Döntően a fiatal szerzőre voltam kíváncsi, de nem kezeltem átléphetetlen határként az 1920-as évet, hiszen éppen ezzel szerettem volna érvénytelenné tenni, hogy kizárólag az ’érett’ Kosztolányira legyünk kíváncsiak.” – írja Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékének oktatója, a Kalligram folyóirat szerkesztője az idén megjelent kötetéről.

A szerzővel Szilasi László író, irodalomtörténész, esszéista, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója beszélget.

A program ingyenes.

Az Őszi Kulturális Fesztivál programja, az SZTE Kulturális Iroda szervezésében.

  

Október 26. csütörtök, 19:00 
Szabó Magda: Az ajtó – monodráma
Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából

Előadja: Havas Judit

Színpadra alkalmazta: Bíró Zsófia

Rendező: Radó Gyula

Az alkotók az írónő és Emerenc alakját állították az előadás középpontjába; emberi kapcsolatukat és titok-világuk összeomlását. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékén oktat beszédkultúra-beszédművelés tárgyat, tárgyalási kommunikációt, emberismeret tárgyat, valamint stilisztikát és irodalmat. Előadóművészként más jeles mesterek mellett, Latinovits Zoltán tanítványa. Számos önálló estet állított össze, többek között Ady Endre, József Attila, Illyés Gyula, Kányádi Sándor, Kondor Béla, Kormos István, Kosztolányi Dezső, Örkény István, Tóth Árpád írásaiból. A Magyar Rádió és Televízió műsorainak rendszeres közreműködője. A Verselő, majd A vers az, amit mondani kell címmel 12 részes állandó műsort vezetett és szerkesztett a Duna Televízióban. Radnóti-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje.

A program ingyenes.

Az Őszi Kulturális Fesztivál programja, az SZTE Kulturális Iroda szervezésében.

FONTOS INFÓ! Kedves érdeklődők! Mivel a program ingyenes és regisztráció nélküli, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csak az első 60 főt tudjuk fogadni a REÖK Stúdiószínpadának nézőterén. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Köszönjük a megértést!

 

2017. október 28., szombat 10:15 (gyerekeknek szól), 11:30 (felnőtteknek szól)
Palotaséta

Palotasétára invitálja a gyerekeket és a felnőtteket a REÖK-be Csikós Ildikó. 

Az esemény különlegessége, hogy ezen alkalommal olyan épületrészeket is bejárhatunk, amelyek hétköznap, a képtár látogatásakor nincsenek nyitva. Hol közlekedtek a cselédek? Milyen alacsony a cselédlépcső? A séta résztvevői ezt is megtapasztalhatják. Ismerd meg kívül-belül Szeged legszebb szecessziós palotáját, a Reök-palotát!

10.15-11.00: Gyerek Palotaséta
Gyülekező: 10.00-10.15-ig az átriumban

11.30-12.15: Felnőtt Palotaséta
Gyülekező: 11.00-11.15-ig az átriumban

A programok 200 Ft-os belépőjeggyel látogathatók.

A szervezők munkájának megkönnyítése érdekében kérjük, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen szíveskedjenek regisztrálni a programra! Köszönjük, hogy feltüntetik, hogy pontosan melyik sétára és hány fővel jelentkeznek.

A sétát kidolgozta és vezeti: Csikós Ildikó, a Beyond Budapest Sightseeing munkatársa.

 

Október 30., hétfő 20:00
„Lírám, te légy a bírám”
Válogatás Kosztolányi Dezső verseiből Szívós László tolmácsolásában

„Ez többet ér

mint a mai vitás

naívitás!”

Szívós László, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze ezen az esten a költő századfordulós versein keresztül láttatja a művészlét ihletett pillanatait: minden örömét és bánatát. Körbejárva olyan témákat, mint az egyedüllét, az alkohol, a halál, az állandó tusakodás önmagunkkal. A nézők a megszokott Kosztolányi-képen túlmutató személyes hangvételű összeállításnak lehetnek részesei, amelyben egyszerre van jelen a humor, a játékosság és a tragédia.

Játékmester: Czene Zoltán

Belépőjegy: 1000 Ft

Az Őszi Kulturális Fesztivál programja, az SZTE Kulturális Iroda szervezésében.

 

oszi kulturalis fesztival 22 02

 

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV