XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Újra Tartuffe a REÖK-ben - Parti Nagy Lajos is érkezik

 

Újra látható a tavasszal nagy sikerrel bemutatott Moliére-előadás a palota pinceszínpadán. Jegyek még kaphatók a szeptember 28-i és az október 16-i előadásra is. Az októberi este előtt a darabot újrafordító Parti Nagy Lajos is a REÖK vendége lesz. 

Molière népszerű komédiáját, a Tartuffe-öt mutatta be saját produkcióként a REÖK májusban. A darabot Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendezte, Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratát felhasználva. A klasszikus történetből abszurd komédia született a palota pinceszínpadán.

Ősszel újra láthatják a nézők a produkciót, szeptemberben 26-án és 28-án, októberben pedig 16-án és 24-én. Az október 16-i előadás előtt, 17 órától Parti Nagy Lajost látja vendégül a REÖK. A Kossuth-díjas posztmodern költő pár éve úgymond ,,szabad fordítást" készített Molière Tartuffe-jéhez, jelentősen átdolgozva az eredeti szövegkönyvét. A pódiumbeszélgetés apropóját ez az átirat adja, betekintve az újraírt Tartuffe műhelytitkaiba, és olykor kitérve más, akár műfordítási, akár kortárs magyar irodalmi kérdésekre is. A programra a belépés ingyenes.

Szokatlan színházi nyelvvel kísérleteznek a REÖK Tartuffe-jének alkotói. A rendezőt a brechti és a meyerholdi színházi forma izgatja leginkább, így természetesen egyes elemeiben ezekből is merít a produkció. Az előadás nem akar másnak látszani, mint amit Molière megírt, vagyis alapvetően a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról szól. Arról beszél, hogy képtelenség hazugságok nélkül élni - csak kicsit másképp.

“A Tartuffe-produkciók általában azt domborítják ki, hogy az álszent címszereplő mindenkin átgázolva eléri a céljait. A mi előadásunkban nem pontosan ez lesz a lényeg - mondja Balog József, aki Tartuffe-öt és Pernelle-nét is játssza a darabban. - Manapság ugyanis sok ilyen ember vesz körül minket, és ők nagyon is valóságosak. Sokkal fontosabb ebben a verzióban az egyébként jóravaló Orgon Tartuffe-fel való találkozása. Orgon ugyanis nem tudja mit cselekszik, nem tudja, hogy a jó szándékát valami gonoszságra akarják használni. A gonoszok nevében látszólagos jót cselekedni ugyanis sokkal veszélyesebb és gyakoribb, mint az eredendő rossz szándék.”

Orgont Kancsár József játssza a REÖK verziójában, Elmira Csorba Kata lesz, Dorine-t Farkas Andrea formálja meg. Clèante szerepét Kosztolányi József, Damis-t Barnák László, Marianne-t pedig Göblyös Sára alakítja. A produkció látványvilágának erősségét, az elrajzolt karakterek szórakoztató abszuritását a jelmezek adják: a különleges ruhákat Papp Janó álmodta a szereplők-re.

Jegyek az előadásra már kaphatók a Fesztivál Jegyirodán, teljes áron 1000, diákigazolvánnyal 800 forintért.

A program az Őszi Kulturális Fesztivál része. 

 

oszi kulturalis fesztival 22 02

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV